Thursday, 24 February 2011

Tips Penjagaan Ketika Hamil (terutama pada yang baru mula menjadi IBU)

1. Makan makanan yg seimbang 

- kena pandai pilih makanan supaya cukup zat, memelihara dan mencantikkan kulit anak, dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit.

2. jaga tingkah laku,jaga amalan

- pelihara ibadah disamping tambahkan amalan sunat, berzikir dan sebagainya. Mengingat Allah selalu dan taubat sentiasa dan menyucikan hati. Supaya hati anak suci. Insya Allah.  Mengucapkan kata-kata yang baik selalu.  Jangan selalu marah-marah, kena elakkan atau kurangkan kerana tingkah laku ibu akan mempengaruhi sikap anak yang lahir.

3. Sedekahkan fatihah pada anak dalam kandungan tiap pagi dan malam 

- Amalan yang terbaik membaca ayat suci Al-Quran bermula kandungan dia berumur beberapa bulan supaya anak tu terbiasa dengar bacaan Al-Quran dan pengaruh dia bila dia besar nanti.  Setiap pagi Ibu kena berinteraksi dengan kandungannya tapi ada la kata-kata yang diucapkan sambil mengusap-gusap perut sebagai tanda sayang kepada bayi itu.  Bukan peranan ibu sahaja ayah pun digalakan berbuat demikian.


4. Jaga pantang larang 

- Berpantang makan yang berbisa dan tajam.  Pantang larang yang sebenar tetapi pantang larang ini hanya sewaktu janin diperingkat permulaan.  Tips yang terbaik boleh di ambil dari ibu kandung atau ibu mentua masing-masing.  Pernah dengar tentang terkenan? Atau terkena kenan? Bermaksud kena jaga tingkahlaku terutamanya pada binatang. Kata orang tua-tua, kalau kita buat jahat contohnya menyepak kucing, pelepah katak, benda tu akan memberi kesan pada anak yang dikandung. Kalau kaki kucing tadi terkehel, kaki anak kita jugak jadi abnormal. Kebenaran ini masih tidak dapat dikenal pasti, tapi lebih baik dielakkan. Jangan aniaya binatang.

5. Elakkan tekanan

- Kehidupan yang tenang, harmoni dan bahagia membantu proses pembentukan dan meransang minda anak supaya sihat dan cerdas. Macam mana pulak dengan tekanan kerja.? Sepatutnya ibu yang mengandung ni, balik kerja kena masak lagi untuk suami, penatnya. Dengan ini, suami haruslah, hulurkan tangan ringankan beban.  Sama-sama soleh dan solehah. Insya Allah.

Yang terakhir, koleksi ayat-ayat yang digalakkan untuk pembacaan para ibu sepanjang proses kehamilan. InsyaAllah. Disini, “Saidul (penghulu) Istighfar Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali 'Imran, 3 : 8-9)”, “Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali 'Imran, 3 : 38 )”, “Surah Al-Fatihah (Untuk terang hati dan kuat ingatan)”, “Surah Maryam (Untuk memudahkan ibu bersalin)”, “Surah Yusuf (Untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak)”, “Surah Luqman (Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa)”, “Surat Toha (Semoga bayi lembut hati)”, “Surah Al-Taubah (Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat)”, “ Surah Yaasin (Untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat)”, “Surah Al-Nahl (Untuk melahir anak yang berdisplin)”, “Surah Hujurat (Untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak bersifat berhati-hati) dan buat si suami amalkan surah yang sama, semoga beroleh rahmat dariNYA.


11 comments:

 1. salam...bagus info yang disertakan untuk para ibu-ibu yang mengandung...selain amalan yang baik dan tingkah laku yang baik semasa mengandung...jangan lupa juga utk menjaga kesihatan kita. pilihlah vitamin yang menyakinkan anda untuk sihat sepanjang kehamilan. macam saya pengambilan vitamin shaklee cukup meyakinkan saya. jom terjah utk dapatkan info... http://sihat-sihatsokmo.blogspot.com/

  ReplyDelete
 2. jemput lawat blog sy..

  www.ummiammararif.blogspot.com

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum..

  Alhamdulillah, Terima kasih atas sharing Tips penjagaan ketika hamil ini..
  Mohon share ya.. Tq

  ReplyDelete
 4. Terima kasih atas perkongsian yang sangat bermakna ini, semoga semua ibu2 hamil dapat memanfaatkannya termasuk diri saya jika saya hamil nanti.

  ReplyDelete
 5. Nice Info

  Free2 singgah la online store saya Baby Shop Malaysia

  ReplyDelete
 6. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 7. tips permakanan untuk meningkatkan susu ibu Tips Kesihatan

  ReplyDelete
 8. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 9. terima kasih atas tips yg bagus ini

  ReplyDelete
 10. Wah.. Perkongsian yg sgt menarik. Bagus ni.


  Tips anak bijak

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...